torsdag 24 januari 2013

Chokladfudge cupcakes med chokladspån

Du behöver:

20 muffins:
  • 2 dl vatten
  • 85 g smör
  • 85 g strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 msk mjölk
  • 1 tsk vaniljarom/essens
  • 1 tsk bikarbonat
  • 225 g vetemjöl
  • 2 msk kakao

Glasyr:
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g vit choklad
  • 4 msk vatten
  • 50 g smör
  • 350 g florsocker
Chokladspån
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g vit choklad

Värm ugnen till 180 grader. Placera ut 20 st muffinsformar på en plåt. Hetta långsamt upp vatten, smör, socker och sirap i en kastrull under konstant omrörning tills sockret har lösts upp. Koka sedan upp, sänk värmen och sjud i 5 minuter. Ta bort kastrullen från värme och låt svalna. Häll under tiden mjölk och vaniljarom/essens i en skål. Tillsätt bikarbonat och rör tills de lösts upp. Sikta ner mjöl och kako i en separat skål och häll över sirapsblandningen. Tillsätt därefter mjölkblandningen och rör till en jämn smet. Fyll två trejdedelar av pappersformarna med muffinssmeten. Grädda muffinsarna i 20 minuter eller tills de höjt sig och känns fasta. Flytta dem till ett galler och låt dem svalna.

Glasyr: Bryt den mörka chokladen i en liten värmetålig skål. Tillsätt hälften av vattnet och hälften av smöret och ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten tills smör och choklad smält. Rör till en jämn blandning och låt skålen stå över vattnet. Upprepa med den vita chokladen och resten av vattnet och smöret. Sikta ner hälften av florsockret i varje skål och vispa till en jämn,tjock smet. Bred glasyren över muffinsen och låt dem stå tills den stelnat. Dekorera med chokladspån som du hyvlar med en potatisskalare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar